Neden WordPress Tercih Etmeliyiz?

WordPress hem web masterlar hem de web site sahibi olmak isteyen kişiler tarafından dünyanın en çok tercih edilen CMS (içerik yönetimi) yazılımı olma ünvanını son 15 yıldır diğer yazılımlara karşı açık ara korumaktadır. WordPress’in bu kadar tercih edilmesinin çok sayıda nedeni bulunmaktadır. Bu yazımızda “Neden WordPress Tercih Etmeliyim?” sorusunun yanıtını bulabilirsiniz.

WordPress Dünyanın SEO Gücü En Yüksek CMS Yazılımıdır

Uluslararası adı Search Engine Optimization (Arama Motoru Optimizasyonu) olan SEO; web sitenin arama motoru sıralama sonuçlarında üst sıralarda yer almaya yönelik yapılan çalışmaların bütünüdür.

SEO çalışmasında amaç, internet kullanıcılarının Google, Yandex, Bing gibi arama motorlarında yaptığı aramalarda, web sitesinin kullanıcının karşısına çıkmasını sağlamaktır. Bir web sitesinin doğal yollarla kullanıcının karşısına çıkmasını sağlayacak sıralama üstünlüğünü kazanmak için yapılan bu türlü çalışmalar temelde iki çeşittir. On-Page SEO (Site İçi SEO) ve Off-Page SEO (Site Dışı SEO) olarak uygulanan SEO Teknikleri, uzmanlık gerektiren bir çalışmalar bütünüdür. Ancak bu çalışmalara arama motorlarından alınabilecek cevap sadece yapılan çalışmanın uzman kişilerce yapılmış olmasına bağlı değildir. En az bunun kadar önemli olan bir diğer değişken de yazılım altyapısının (kodlamanın) SEO beklentilerine uygun olmasıdır.

WordPress, dünyada kullanılan tüm CMS yazılımları arasında en yüksek SEO gücüne sahip yazılımdır. Yapılacak SEO Optimizasyon çalışmalarına, arama motorları tarafından en hızlı dönüşü sağlar, sıralamalarda öne çıkma ve yerini koruma açısından diğer yazılımlara göre belirgin bir üstünlüğe sahiptir.

WordPress Açık Kaynak Kodludur, Dünya Çapında Binlerce Geliştirici Tarafından Geliştirilmektedir

Açık kaynak kodlu yazılım, yazılımın kaynak kodunun inceleme, değişiklik ve geliştirme yapılabilecek şekilde açık olduğu, üçüncü kişilere ücretli veya ücretsiz olarak dağıtılabilen yazılımlara verilen genel addır.

Kaynak kodlarının açık olması, yazılım çevresinde bir geliştiriciler topluluğu oluşmasını ve yaygın olarak geliştirilmesini sağlar. Bu sayede hem eklenti, tasarım açısından hem de teknik destek alabilme yönünden çok seçenekli bir yazılım ortaya çıkar. Oluşabilecek teknik problemler aynı anda çok sayıda kullanıcı tarafından fark edilip düzeltilebildiği için kusursuz yakın bir altyapı oluşur.

WordPressi lisanslı CMS yazılımlarından ayıran en önemli özelliklerinden biri de açık kaynak kodlu olmasına bağlı olarak yüzbinlerce geliştirici tarafından dünya çağında sürekli geliştirilmesi ve yaşanan teknik sorunlarda ya da geliştirilme ihtiyaçlarında çok sayıda uzman alternatifine sahip olmasıdır.

WordPress Ücretsizdir

WordPress açık kaynak kodlu olduğu için ücretsiz dağıtılan bir yazılımdır. Temel yazılım için herhangi bir ücret ödemeden yazılımı indirebilir ve sadece bir hosting ve alan adı satın alarak kurulup kullanılabilir. Ancak kurulum esnasında yaşanabilecek olumsuz durumlar, karşılaşılabilecek hatalar için cüzi ücetlerle konuya yakın kişilerden hizmet de alınabilir.

Kurulum sonrası mutlaka yapılması gereken eklenti yükleme, tema giydirme, güvenlik ve SEO ayarları, içerik ekleme gibi kısımlar amatör kullanıcılar için oldukça zor ve zaman ve bilgi birikimi isteyen işlerdir. Eğer wordpress uzmanlığını meslek edinmeyecekse sadece bir web sitesine sahip olmak isteyen bir kullanıcı için bütün bu bilgileri edinmek ve kusursuz bir WordPress sitesi kurmak çok uzun uğraş ve zaman gerektirdiği için gereksizdir. Bu işlerin hepsini oldukça uygun fiyatlarla veren kişi ve firmalara ulaşmak web sitesi sahibi olmak isteyen kişiler için oldukça kolaydır. 

Kısacası, yazılım işine ve web teknolojilerine yakın kişiler için sadece hosting ücreti, domain ücreti ödeyerek ve ihtiyaca bağlı eklenti ve tema satın alarak bir wordpress sitesi sahibi olmak mümkündür. Eğer bir site sahibi olmak için bu gibi teknik detaylarla uğraşmak istemeyenler içinse bu hizmetlerin tamamını paketler halinde bir firmadan satın almak daha kolay ve hızlı bir çözüm olacaktır.

Binlerce Eklentiye Sahiptir, Bu Sayede Çok Sayıda Projeye Altyapı Olabilir

WordPress eklentileri ya da uluslararası yaygın adıyla wordpress plugins, temel yazılıma eklenen, farklı ihtiyaçlara uygun olarak yazılımı geliştiren uygulamalardır. Her web sitesinin ihtiyacı olan, SEO eklentileri, iletişim eklentileri, sosyal medya eklentileri, güvenlik eklentileri dışında web sitesinin kullanım amacına ve kullanılacağı sektöre uygun olarak ihtiyaç duyulacak, randevu eklentisi, yazarlar eklentisi, woocommerce (e-ticaret) eklentisi, sanal pos eklentileri gibi eklentiler de mevcuttur.

Eklenti marketinde Ekim 2020’de 56,614 eklenti mevcuttu. Sürekli sayısı artan ve geliştirilen bu eklentiler sınırlı kullanım dahilinde kullanıcılara ücretsiz olarak sunulmaktadır. Ancak eklentilerin büyük bir kısmı, özellik sınırlı olarak markete eklenir. Pro özelliklere sahip olmak için eklentilerin satın alınması gerekir. Oldukça uygun ücretlerle satılan bu eklentiler süre sınırsız olarak bir defaya mahsus satın alınır. Aynı alan adında ömür boyu kullanılır.

Yüzbinlerce Tema Seçeneği Sunmaktadır

WordPress yazılımı 2020 yılı Ekim ayı itibariyle 100.000+ temaya sahiptir. Büyük bir kısmı birden fazla arayüze sahip bu temalar sayesinde wordpress sitenizin görünümünü yüzbinlerce alternatif arasından seçme şansına sahip olursunuz. Neredeyse dünya üzerindeki tüm sektörlere uygun kurumsal temalar, farklı ürün gruplarındaki e-ticaret siteleri için binlerce e-ticaret tema alternatifi, kişisel blog sitesi temaları, uzman blog sitesi temaları, haber ve magazin sitesi temaları, forum sitesi temaları gibi akla gelebilecek her site ve proje tipine uygun çok sayıda tema alternatifine ulaşmak mümkündür.